Kryptovaluutta Ripple, eli Bitcoinen kypsempi isoveli

On yleisesti hyväksytty, että kryptovaluutan idea syntyi Bitcoinin yhteydessä. Analysoimalla virtuaalisten kolikoiden täsmällistä historiaa voimme kuitenkin oppia, että on olemassa ja toimii kryptovaluutta, joka on vanhempi kuin Bitcoin. Puhun Ripplestä, joka yhdistää alkuperäisen idean ja uusimman teknologian ja josta on tullut maailmanlaajuisten sijoittajien huomion keskipiste.

Ensimmäinen kryptovaluutta? Tutustu Ripplen historiaan

Virallisten tietojen mukaan Bitcoin perustettiin vuonna 2008, ja tämä päivämäärä on yleensä oletettu olevan kryptovaluuttojen alku. Harva kuitenkin tietää, että jo vuonna 2004 luotiin RipplePlay-niminen foorumi, joka oli Ripple kryptovaluutan ohjelman perusta.

RipplePlayn luoja on Kanadan kehittäjä Ryan Fugger, jolla oli yksi ajatus – luoda virtuaalimaailmaan perustuva ohjelmoitu arvojärjestelmä, jota paikallisyhteisö käyttää. Tätä varten Fugger-tiimi loi IOU-mallin (I Owe You), joka mahdollisti tapahtumien suoran suorituksen ja varaamisen luotettavien henkilöiden välisten keskinäisten taloudellisten velvoitteiden verkon kautta. Ja vaikka tällä ei ollut tarkoitus siirtää varoja, vaan vain rahallisten velkojen säästämiseksi, RipplePlay-järjestelmä muistutti yksittäisille yksiköille tarkoitettua mikromittakaavansiirtomallia. Samaa ajatusta käytettiin myös Bitcoin-järjestelmän luomisessa.

Pian tämän jälkeen alkuperäiset Ripple Playn olettamukset osoittautuivat osuviksi, ja kryptovaluuttojen äkillinen nousu stimuloi Ripple-järjestelmän kehitystä.

Alkuperäinen idea ja moderni teknologia

Ripple on laaja-alainen, reaaliaikaisiin ratkaisuihin käytettävä foorumi, jonka seurauksena sen toimintajärjestelmä muistuttaa lohko-ketju-teknologiaan perustuvaa lähes hajautettua transaktioverkkoa.

Ripple-järjestelmän avulla on mahdollista tehdä transaktioita muilla kryptovaluutoilla  tai sijoitusvarallisuuksilla, joiden ansiosta e-kolikko eroaa varmasti muusta. Se on mahdollista xRapid- ja xVia-järjestelmien ansiosta. Ensimmäinen on laskutusverkko, joka on suunnattu pankkeihin, jotka tekevät välitöntä siirtoa, toinen taas on pankkiterminaali, jonka avulla voit muodostaa yhteyden Ripple-verkkoon.

Kanadalaisen kryptovaluutan nykyaikainen järjestelmä saa aikaan, että sitä käyttävät pääasiassa kansainväliset korporaatiot, globaalit pankit ja suurimpien maiden hallitukset, jotka näkevät sen tulevana sijoituksena ja erinomaisena rahansiirtojärjestelmänä.

Mikroista makroyhteisöön, eli Ripplen kehitys

Tällä hetkellä Ripple on yksi kryptopörssistä saatavilla olevista suosituimmista kryptovaluutoista. Sen kehitystä työstivät asiantuntijat eri puolilta maailmaa, Yhdysvalloista, Englannista, Australiasta, Singaporesta ja Luxemburgista. E-kolikkoa käyttävät suurimmat pankit, yritykset ja maailmanhallitukset, ja ne sijoittavat valtion ja yksityisten sijoittajien. Se on myös yksi harvoista kryptovaluutoista, jolla on jatkuvasti vahva asema kryptopörssissä. Niinpä herää kysymys – miten tämä tapahtui?

Läpimurto Ripplen kehityksessä oli suunnitelman luominen itsenäisen laskentayksikön järjestelmästä, joka perustuu blockchain-teknologiaan, jonka ansiosta e-kolikon pitäisi olla nopeampi, tehokkaampi ja vähemmän energiaintensiivinen kuin Bictoin. 

Tätä varten vuonna 2012 aloitettiin Ripple Transaction Protocol (RTXP) -hankkeen työn, josta kehittyi XRP-kryptovaluutta, jota seurasi Ripple Labs. Kehityksestä kiinnostuivat yritykset Venture Capital Google ja Andreessen Horowitz, saksalainen Fidor-pankki sekä yritys Earthport. Tämän ansiosta Ripple Labs pystyi lyhyessä ajassa kehittymään nykyisin tunnetuksi Rippleksi, eli yksi kehittyneimmistä kryptovaluutoista, jotka perustuvat blockchain-teknologiaan, joka joka tarjoaa korkeimman skaalautuvuuden ja kyvyn suorittaa yli 1,5 tuhatta toimintaa sekunnissa, vastaanottaen samalla jopa 50 tuhatta transaktiota. Samanlaisia mahnollisuuksia on ainoastaan VISA-maksukortti. 

Mahdollisuuksiensa ansiosta amerikkalaista kryptovaluuttaa käyttävät suurimmat korporaatiot, kansainväliset pankit, maailmanlaajuisten järjestöt ja maiden hallitukset. Kannattavuuden ja vakaan budjetin ansiosta sijoituksiin Ripplen tiimi voi pysyvästi kehittää kryptovaluuttaansa luomalla siitä yhden markkinoiden tärkeimmistä kryptovaluutoista. Mielenkiintoista on se, että Ripple on myös hyvin suosittu kryptopörssissä, sillä monet sijoittajat ympäri maailmaa valitsevat sen, sen kannattavuuden vuoksi.