Kriptovaluta Ripple, stariji i zreliji brat Bitcoina

Općenito se smatra da je ideja kriptovalute nastala s pojavom Bitcoina. Međutim, pažljivom analizom povijesti virtualnih novčića možemo saznati da postoji i funkcionira kriptovaluta čak i starija od Bitcoina. Govorim o Ripple-u koji spaja izvornu ideju s najnovijom tehnologijom i koji je postao središte pozornosti globalnih investitora.

Prva kriptovaluta? Otkrijte povijest Ripple-a

Prema službenim informacijama, Bitcoin je nastao 2008. godine, a taj se datum obično smatra i nastankom kriptovaluta. Malo tko zna da je već 2004. godine stvorena platforma RipplePlay koja je bila osnova za uspostavu Ripple kriptovalute.

Autor RipplePlaya je Ryan Fugger, razvojni programer iz Kanade koji je imao jednu ideju – stvoriti programirani sustav razmjene vrijednosti temeljen na virtualnom svijetu i korišten od strane lokalne zajednice. U tu svrhu, Fuggerov tim je kreirao IOU model (I Owe You) koji je omogućio trenutno izvršavanje i knjiženje transakcija kroz mrežu međusobnih financijskih obveza između pouzdanih osoba. Iako to nije bilo namijenjeno prijenosu sredstava, već samo knjiženju financijskih obveza, RipplePlay sustav je sličio modelu bankovnih transfera u mikro obliku namijenjenim pojedinim jedinicama. Ista se ideja koristila pri izradi sustava Bitcoina.

Ubrzo nakon toga ispostavilo se da su prvotne pretpostavke Ripple Playa bile pun pogodak, a nagli porast kriptovalute potaknuo je razvoj Ripple sustava. 

Izvorna ideja i moderna tehnologija

Kriptovaluta Ripple je opsežna platforma koja se koristi za obračune u stvarnom vremenu, i kao rezultat toga, njegov sustav podsjeća na kvazi-decentraliziranu mrežu transakcija koja se temelji na blockchain tehnologiji.

Sustav Ripple omogućuje transakcije putem drugih kriptovaluta ili investicijskih sredstava, zahvaljujući čemu se e-novčić definitivno razlikuje od ostalih. To je moguće zahvaljujući sustavima xRapid i xVia. Prvi je mreža za obračune koja je namijenjena bankama za obavljanje trenutačnih prijenosa, dok je druga bankarski terminal koji omogućuje povezivanje s mrežom Ripple. 

Moderni sustav kanadske kriptovalute znači da ga uglavnom koriste međunarodne korporacije, globalne banke i vlade najvećih zemalja smatrajući ga naprednom investicijom i izvrsnim oblikom prijenosa sredstava.

Od mikro do makro zajednice – razvoj Ripple-a 

Trenutno je Ripple jedna od najpopularnijih kriptovaluta dostupnih na kriptoburzi. Na njezinom razvoju rade stručnjaci iz cijelog svijeta koji imaju urede u SAD-u, Engleskoj, Australiji, Singapuru i Luksemburgu. E-novčić koriste najveće banke, korporacije i svjetske vlade, a ulažu u nju državni i privatni investitori. To je ujedno i jedna od rijetkih kriptovaluta koja ima jak položaj na kriptoburzi. Postavlja se onda pitanje – kako je do toga došlo?

Prekretnica u razvoju Ripple-a bio je ostvarivanje plana za stvaranje sustava autonomne obračunske jedinice temeljene na blockchain tehnologiji, zahvaljujući kojoj je e-novčić trebao biti brži, učinkovitiji i manje energetski intenzivan od Bictoina.  

U tu svrhu su 2012. godine započeli rad na Ripple Transaction Protocol (RTXP) koji se razvio u kriptovalutu XRP, a zatim u Ripple Labs. Tvrtke Venture Capital Google i Andreessen Horowitz, njemačka banka Fidor i tvrtka Earthport brzo su se zainteresirale za rad na kriptovaluti. Zahvaljujući tome, Ripple Labs se mogao brzo razviti u trenutno poznati Ripple koji je jedna od najrazvijenijih kriptovaluta temeljenih na blockchain tehnologiji koja osigurava najveću skalabilnost i mogućnost obavljanja više od 1,5 tisuća transakcija u sekundi dok prihvaća do 50 000 transakcija. Sličnim se mogućnostima može pohvaliti samo platna mreža kartice VISA. 

Zbog svojih mogućnosti, američku kriptovalutu koriste najveće korporacije, međunarodne banke, globalne organizacije i vlade. Zahvaljujući unosnim ugovorima i stalnom proračunu za investicije, tim Ripple može konstantno razvijati svoju kriptovalutu i činiti je jednom od najvažnijih na tržištu. Zanimljivo je da je Ripple vrlo popularan i na kriptoburzi, jer ga koriste ulagači iz cijelog svijeta te ga smatraju unosnim ulaganjem.