Criptovaluta Ripple, adică fratele mai bătrân și mai matur al Bitcoinului
Este acceptat pe scară largă, faptul că ideea criptovalutelor a apărut împreună cu apariția Bitcoinului. Analizând însă exact istoria monedelor virtuale, putem afla că există și funcționează o criptovalută mai veche decât Bitcoin. Este vorba aici de Ripple, care combinând ideea inițială cu cea mai nouă tehnologie, s-a aflat în centrul atenției investitorilor mondiali.
Prima criptovalută? Cunoaște istoria Ripple
Conform informațiilor oficiale, Bitcoi a apărut în anul 2008 și această dată este văzută ca nașterea criptovalutelor. Puțin știu însă că deja din anul 2004, a apărut platforma cu numele PipplePlay, fiind baza pentru aducerea la viață a criptovalutei Ripple.
Creatorul RipplePlay este Ryan Fugger, developer din Canada, care era însoțit de ideea – de a crea sistemul programat de schimb al valorilor bazate pe lumea virtuală și tuilizarea acestuia de către societatea locală. În acest scop, echipa lui Fugger a creat modelul IOU (I Owe You), care a făcut posibilă într-un mod imediat realizarea și contabilizarea tranzacțiilor, printr-o rețea de obligații financiare reciproce între persoanele de încredere. Și deși aceasta nu a avut ca scop efectuarea transferurilor de fonduri, ci doar salvarea datoriilor financiare, sistemul RipplePlay însă amintește de modelul transferurilor bancare pe scară micro, destinate unităților individuale. Aceeași idee a fost utilizată în perioada creării sistemului de muncă Bitcoin.
La scurt timp după, crearea inițială a Ripple Play s-a demonstrat o lovitură norocoasă și înflorirea bruscă a stimulării criptovalutei pentru dezvoltarea sistemului Ripple.
Ideea inițială și tehnologia modernă
Ripple este platforma extinsă utilizată pentru decontarea în timp real, din rezultatul căreia sistemul acestuia de acțiune amintește de rețeaua quazi-decentralizată de tranzacții, bazată pe tehnologia blockchain.
Sistemul Ripple face posibilă efectuarea tranzacțiilor prin intermediul altor criptovalute sau active e investiții, mulțumită acesteia e-moneda aceasta se diferențiază considerabil de restu. Acest lucru este posibil mulțumită sistemelor xRapid și xVia. Prima este rețeaua dedicată băncilor, care efectuează transferuri imediate, iar a doa este terminalul bancar care permite conectarea către rețeaua Ripple.
Sistemul modern a criptovalutei canadiene, face ca la aceasta să apeleze în general corporațiile internaționale, băncile mondiale și guvernele celor mai mari țări, văzând în aceasta o investiție de viitor și o formă excepțională de transmitere a fondurilor.
De la comunitatea micro la macro, adică dezvoltarea Ripple
În prezent Criptomonedă Ripple este una dintre cele mai populare criptovalute disponibile pe criptobursă. Asupra dezvoltării acesteia lucrează specialiști din întreaga lume, care conduc birouri în Statele Unite, Anglia, Australia, Singapore și Luxemburg. E-moneda este utilizată de cele mai mari bănci, corporații și guverne mondiale, iar în aceasta investesc guverne și investitori privați. Aceasta este de asemenea una dintre puținele criptovalute, care deține o poziție neschimbată pe criptovalută. Se naște în schimb întrebarea – cum s-a ajuns la asta?
Momentul inovator pentru dezvoltarea Pipple a fost aducerea la viață a planului pentru crearea sistemului automat a unității de calcul bazate pe tehnologia blockchain, mulțumită căreia e-moneda trebuia să fie mai rapidă, mai eficientă și să consume mai puțină energie în comparație cu Bitcoin.
În acest scop, în anul 2012 s-a început munca asupra Ripple Transaction Protocol (RTXP), care a evoluat în criptovaluta XPR, iar mai târziu în Ripple Labs. De munca asupra ciptovalutei s-au interesat repede firmele Venture Capital Google și Andreessen Horowitz, banca germană Fidor și compania Earthport. Mulțumită acesteia într-o perioadă scurtă Ripple Lagb putea să evolueze în cunoscuta Ripple din prezent, adică una dintre cele mai dezvoltate criptovalute care se bazează pe tehnologia blockchain, care asigură cea mai înaltă scalabilitate și posibilitatea de a efectua peste 1,5 mii de tranzacții pe secunde, în același timp pentru primirea a până la 50 de mii de tranzacții. De posibilități asemănătoare se poate lăuda numai rețeaua de carduri de plată VISA.
Datorită posibilităților sale, criptovaluta americană este utilizată de cele mai mari corporabții, băncile internaționale, organizațiile mondiale și de guvernele țărilor. Mulțumită contraluturilor lucrative și a bugetului stabil pentru investiții, echipa Ripple poate permanent să își dezvolte criptovaluta creând din aceasta una dintre cele mai importante pe piață. Interesant este că Ripple este la fel de populară pe criptobursă, pe când la aceasta apelează investitorii din întreaga lume care văd în aceasta o investiție lucrativă.