Криптовалутата Рипъл е по- стария и по- зрелия брат на Биткойна

Общоприето е, че идеята за криптовалутата произхожда от момента на появата на биткойна. Но анализирайки точната история на виртуалните монети, можем да научим, че има и функционира криптовалута по- стара от биткойна. Става въпрос за Рипъл, който съчетава оригиналната идея с най- новите технологии и се е превърнал в център на вниманието на световните инвеститори.

Първата криптовалута? Запознайте се с историята на Рипъл

Според официалната информация биткойна е създаден през 2008 година и тази дата обикновено се приема за датата на раждане на криптовалутите. Малко хора знаят обаче, че още през 2004 година е създадена платформа наречена „RipplePlay“, която е основата за създаването на криптовалутата Рипъл.

Създателят на „RipplePlay“ е Райън Фюгър, предприемач от Канада, който е бил съпроводен от една идея- да създаде система за обмен на стойноси, базирана на виртуалния свят и използвана от местната общност. За тази цел екипът на Фюгър създава IOU модел (I Owe You), който дава възможност за незабавно изпълнение и реализиране на транзакции, чрез мрежа от взаимни финансови задължения между доверени лица. И въпреки, че не е била предназначена за преводи на средства, а само за записване на финансови пасиви, системата „RipplePlay“ наподобявала модел на банкови преводи в микро- мащаб, предназначени за отделни единици. Същата идея е била използван при създаването на системата на Биткойна.

Скоро след това първоначалните предположения за „Ripple Play“ се оказват хит, а внезапното покачване на криптовалутата стимулира развитието на системата Рипъл.

Първоначалната идея и съвременните технологии

Рипъл е обширна платформа, използвана за сетълмент в реално време, в резултат на което нейната система на работа наподобява квазидецентрализирана транзакционна мрежа, базирана на технологията блокчейн.

Системата Рипъл дава възможност да се извършват транзакции чрез други криптовалути или инвестиционни активи, благодарение на които електронната монета определено се различава от останалите. Това е възможно благдарение на системите „xRapid“ и „xVia“. Първата, е мрежа за таксуване насочена, към банките, които извършват незабавни трансфери, а втората е банков терминал, който позволява свързването към мрежата Рипъл. 

Модерната канадска система за криптовалута прави така, че тя се използва главно от международни корпорации, глобални банки и правителствата на най- големите държави, тъй като се приема, като бъдеща инвестиция и отлична форма на прехвърляне на средства.

От микро до макро общността или развитието на Рипъл

В момента Рипъл е една от най- популярните криптовалути, достъпни на крипто пазара. Нейното развитие се осъществява от специалисти от цял свят, които работят в САЩ, Англия, Австралия, Сингапур и Люксенбург. Електронната монета се използва от най- големите банки, корпорации и световни правителства, а в нея инвестират, както държавни, така и частни инвеститори. Също така е една от малкото криптовалути, която има постоянна силна позиция, по отношение на крипто пазара. И така възниква въпросът- как е станало това?

Пробив в развитието на Рипъл бе въвеждането на план за създаване на система от автономна разчетна единица базирана на блокчейн технологията, благодарение на която електронната монета е трябвало да бъде по- бърза, по- ефективна и по- малко енергоемка от Биткойна.   

За тази цел през 2012 година се започва работа върху „Ripple Transaction Protocol“ (RTXP), който еволюира в крипотовалутата „XRP,“, а след това „Ripple Labs“. Компаниите Venture Capital Google и Andreessen Horowitz, германската банка Fidor и компанията Earthport бързо се заинтересоват от работата по криптовалутата. Благодарение на това „Ripple Labs“ еволюира в познатия в момента Рипъл, която е една от най- развитите криптовалути на базата на блокчейн технологията, осигуряваща най- висока степен на мащабируемост и възможност за изпълнение на над 1,5 хил. транзакции в секунда при едновременно приемане на до 50,000 транзакции. Единствено платежната мрежа на VISA картата може да се похвали със сходни възможности. 

Поради своите възможности  американската криптовалута се използва от най- големите корпорации, международни банки, световни организации и правителства. Благодарение на доходоносните контракти и постоянния инвестиционен бюджет, екипът на Рипъл може постоянно да развива криптовалутата, правейки я една от най- важните на пазара. Интересното е, че Рипъл е много популярна и на крипто пазара, защото се използва от инвеститори от цял свят, които я възприемат, като доходоносна инвестиция.