Το κρυπτονόμισμα Ripple, δηλαδή ο μεγαλύτερος και πιο ώριμος αδερφός του Bitcoin

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η ιδέα των κρυπτονομισμάτων δημιουργήθηκε με την εμφάνιση του Bitcoin. Ωστόσο, αναλύοντας την ακριβή ιστορία των εικονικών νομισμάτων, μπορούμε να μάθουμε ότι υπάρχει και λειτουργεί κρυπτονόμισμα παλαιότερο από το Bitcoin. Μιλώ για το Ripple, το οποίο συνδυάζει την αρχική ιδέα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής των παγκόσμιων επενδυτών.

Το πρώτο κρυπτονόμισμα; Μάθε την ιστορία του Ripple

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και αυτή η ημερομηνία θεωρείται συνήθως ως γέννηση των κρυπτονομισμάτων. Σχεδόν κανείς δε γνωρίζει ότι ήδη από το 2004, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που ονομάζεται RipplePlay, η οποία αποτελεί τη βάση για την καθιέρωση του κρυπτονομίσματος Ripple.

Δημιουργός του RipplePlay είναι ο Ryan Fugger, ένας προγραμματιστής από τον Καναδά, ο οποίος συνοδεύτηκε από μια ιδέα – να δημιουργήσει ένα προγραμματισμένο σύστημα ανταλλαγής αξιών που βασίζεται σε έναν εικονικό κόσμο και χρησιμοποιείται από την τοπική κοινότητα. Για το σκοπό αυτό, η ομάδα του Fugger δημιούργησε το μοντέλο IOU (I Owe You), το οποίο επέτρεψε την άμεση εκτέλεση και κράτηση συναλλαγών μέσω ενός δικτύου αμοιβαίων οικονομικών υποχρεώσεων μεταξύ αξιόπιστων προσώπων. Και παρόλο που αυτό δεν προοριζόταν για τη μεταφορά κεφαλαίων αλλά μόνο για την εξοικονόμηση χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, το σύστημα RipplePlay έμοιαζε με ένα μοντέλο τραπεζικών μεταβιβάσεων σε μια μικρο-κλίμακα που προοριζόταν για μεμονωμένες μονάδες. Η ίδια ιδέα χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία του συστήματος λειτουργίας του Bitcoin.

Λίγο αργότερα, οι αρχικές υποθέσεις του Ripple Play αποδείχθηκαν επιτυχία και η ξαφνική άνοδος των κρυπτονομισμάτων διέγειρε την ανάπτυξη του συστήματος Ripple.

 Η αρχική ιδέα και η σύγχρονη τεχνολογία

Το κρυπτονόμισμα Ripple είναι μια εκτεταμένη πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για διακανονισμούς σε πραγματικό χρόνο και ως αποτέλεσμα το σύστημά της λειτουργίας μοιάζει με ένα αποκεντρωμένο δίκτυο συναλλαγών που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.

Το σύστημα Ripple καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω άλλων κρυπτονομισμάτων ή επενδυτικών στοιχείων, χάρη στα οποία το ηλεκτρονικό κέρμα διαφέρει σίγουρα από τα υπόλοιπα. Είναι δυνατή χάρη στα συστήματα xRapid και xVia. Το πρώτο είναι ένα δίκτυο χρέωσης που απευθύνεται σε τράπεζες που πραγματοποιεί άμεσες μεταφορές, το άλλο είναι ένα τραπεζικό τέρμιναλ που επιτρέπει τη σύνδεση στο δίκτυο Ripple.

Το σύγχρονο σύστημα του καναδικού κρυπτονομίσματος σημαίνει ότι χρησιμοποιείται κυρίως από διεθνείς εταιρείες, παγκόσμιες τράπεζες και κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών, θεωρώντας το ως μια μελλοντική επένδυση και μια εξαιρετική μορφή μεταφοράς κεφαλαίων.

 Από τη μίκρο στη μάρκο κοινότητα δηλαδή η ανάπτυξη του Ripple

Επί του παρόντος, το Ripple είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα που διατίθενται στο κρυπτοχρηματιστήριο. Η ανάπτυξή του διεξάγεται από ειδικούς από όλο τον κόσμο που διαχειρίζονται γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο. Το ηλεκτρονικό νόμισμα χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες και κυβερνήσεις του κόσμου και επενδύεται από κρατικούς και ιδιωτικούς επενδυτές. Είναι επίσης ένας από τα λίγα κρυπτονομίσματα, το οποίο έχει σταθερά ισχυρή θέση στο κρυπτοχρηματιστήριο. Έτσι τίθεται το ερώτημα – πώς συνέβη αυτό;

Το σημείο καμπής για την ανάπτυξητου Ripple ήταν η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία ενός συστήματος αυτόνομης μονάδας  του λογαριασμού με βάση την τεχνολογία blockchain, χάρη στην οποία το ηλεκτρονικό νόμισμα πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό  και λιγότερο ενεργοβόρο από το Bictoin.

Για το σκοπό αυτό, το 2012 ξεκίνησαν εργασίες σχετικά με το Πρωτόκολλο Συναλλαγών Ripple (RTXP), το οποίο εξελίχθηκε στο κρυπτονόμισμα XRP, ακολουθούμενο από τα Ripple Labs. Οι εταιρείες Venture Capital Google και Andreessen Horowitz, η γερμανική τράπεζα Fidor και η εταιρεία Earthport ενδιαφέρθηκαν γρήγορα να ασχοληθούν με το κρυπτονόμισμα. Χάρη σε αυτό, τα Ripple Labs θα μπορούσαν σύντομα να εξελιχθούν στο σημερινό γνωστό Ripple, το οποίο είναι ένα από τα πιο αναπτυγμένα κρυπτονομίσματα  βασισμένο στην τεχνολογία blockchain εξασφαλίζοντας την υψηλότερη επεκτασιμότητα και την ικανότητα να εκτελέσει πάνω από 1,5 χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ δέχεται έως και 50.000 συναλλαγές. Μόνο το δίκτυο πληρωμών της κάρτας VISA μπορεί να διαθέτει παρόμοιες δυνατότητες.

Λόγω των δυνατοτήτων του, το αμερικανική κρυπτονόμισμα χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες, τις διεθνείς τράπεζες, τις παγκόσμιες οργανώσεις και τις κυβερνήσεις. Χάρη σε προσοδοφόρες συναλλαγές και συνεχή επενδυτικό προϋπολογισμό, η ομάδα Ripple μπορεί να αναπτύξει το κρυπτονόμισμα της, κάνοντας το ένα από τα πιο σημαντικά στην αγορά. Είναι ενδιαφέρον ότι το Ripple είναι επίσης πολύ δημοφιλές στο κρυπτοχρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές από όλο τον κόσμο το βλέπουν ως επικερδή επένδυση.