A Ripple kriptovaluta, avagy a BitCoin érettebb, idősebb testvére

Általánosan elfogadott dolog, hogy a kriptovaluta fogalma a BItCoin megszületésével jött létre. Azonban a virtuális fizetőeszközök tényleges történetét vizsgálva, észrevehetjük, hogy van egy, a mai napig működő kriptovaluta, amely idősebb a BitCoinnál. A Ripple-ről van szó, amely keresztezi az eredeti ötletet a legmodernebb technológiákkal, és a nemzetközi befektetők látókörébe is bekerült.

Az első kriptovaluta? Ismerd meg a Ripple történetét

A hivatalos adatok szerint a BitCoin 2008-ban született meg, és ettől az évtől számolják a kriptovaluták történetét. Csak nagyon kevesen tudják, hogy már 2004-ben, egy RipplePay nevű platform is létezett, amely a Ripple kriptovaluta létrehozásának alapjául szolgált.

A RipplePay megalkotója Ryan Fugger volt, egy kanadai fejlesztő, akit egy cél vezérelt, hogy létrehozzon egy programozott kereskedelmi rendszert, amely a helyi közösség számára készült a digitális kor követelményeinek megfelelően. Ezen ötlettől vezérelve Fugger csapata megalkotta az IOU (I Owe You) modelt, amely a tranzakciók azonnali könyvelését is lehetővé tette, egy a hitelesített felhasználók kölcsönös pénzügyi igényeinek kielégítésére szolgáló hálózat volt. A célja nem a nagy pénzek átutalása volt, csupán az, hogy elkerüljék a pénzügyi megbízhatatlanságokat. A RipplePay újraértelmezte a banki tranzakciók modeljét egy mikrokörnyezetben, egyéni egységekre alapozva. Ugyanez az ötlet került felhasználásra a BitCoin rendszerének megalkotásakor.

Nem sokkal később a RipplePay rendszerről kiderült, hogy működik, és a kriptovaluta felemelkedése stimulálta a Ripple rendszer megalkotását. 

Eredeti ötlet és modern technológia

A kriptovaluta Ripple egy terjeszkedő platform, melyet valósidejű transzferekre használnak, és ennek eredményeképpen a rendszer működése gyakorlatilag nem központosított, az a blockchain technológián alapszik.

A Ripple rendszer lehetővé teszi, hogy átutalásokat bonyolítsunk le akár más kriptovalutákban, vagy befektetési eszközökben is, aminek köszönhetően jelentősen eltér a többiektől. Ezt az xRapid és az xVia rendszerek teszik lehetővé. Az első egy számlázási rendszer, ami azonnali tranzakciók lebonyolítására képes, a második egy bankterminál, ami lehetővé teszi a Ripple rendszerhez történő csatlakozást. 

A kanadai kriptovaluta modern rendszerét főként nagy nemzetközi cégek használják, világszinten is jelentős bankok, és a legnagyobb országok kormányai, akik mind a jövőbeli befektetések és a pénzátutalások legjobb alternatívájaként tekintik.

A mikroközösségektől a makroközösségekig, avagy a Ripple fejlődése 

Jelenleg a Ripple az egyik legnépszerűbb kriptovaluta a piacon. Fejlesztéséért számos specialista felel a világ minden pontjáról, többek között az Egyesült Államokból, Angliából, Ausztráliából, Szingapúrból és Luxemburgból. Az e-pénzt a legnagyobb bankok, korporációk és kormányok használják, állami és magánbefektetésekre egyaránt. Ez az egyike azon kevés kriptovalutáknak, amelyenek stabilan erős pozíciója van a kriptovaluta piacon. A kérdés adja magát -. hogyan történt ez?

A Ripple fejlesztésében az áttörést az jelentette, mikor a független könyvelési egységek blockchain technológián alapuló rendszerének tervét bemutatták, aminek köszönhetően az e-pénz gyorsabban és hatékonyabban használható, mint a BitCoin.  

A Ripple Transaction Protocol (RTXP) fejlesztése végül 2012-ben kezdődött el, amellyel együtt az XRP kriptovaluta is létrejött, majd később a RippleLabs. A nagy cégek, mint a Venture Capital, a Google, az Andreessen Horowitz, a Deutsche Bank, vagy az Earthport hamar érdeklődést mutattak a kriptovalutával kapcsolatban. Ennek köszönhetően a RippleLabs gyorsan azzá a Ripple valutává fejlődhetett, amely az egyik legjobban fejlett egyed a blockchain technológián alapuló kriptovaluták közül, a legmagasabb értéknövekedést garantálja, és másodpercenként több tízezer tranzakció lebonyolítására is képes. Csak a VISA rendszere képes hasonló adatok felmutatására. 

A bennük rejlő lehetőségek miatt az amerikai kriptovalutákat a legnagyobb cégek is használják, valamint nemzetközi bankok, világszervezetek és kormányok. A jövedelmezősége miatt és az állandó, stabil befektetési alapnak köszönhetően a Ripple csapata folyamatosan képes kriptovalutájának fejlesztésére, amiből fakadóan fokozatosan a piac egyik legfontosabb szereplőjévé vált. Érdekesség, hogy a Ripple a kriptovaluta tőzsdén is az egyik legnépszerűbb szereplő világszerte, nagyfokú jövedelmezőségének köszönhetően.